Behandelmethoden

Natuurgeneeskunde

In de natuurgeneeskunde wordt uitgegaan van het zelfherstellend vermogen van ons lichaam.

Onder natuurgeneeskunde vallen de geneeswijzen die gebruik maken van middelen, methoden en technieken die in de natuur voorkomen. Hierbij kan je denken aan homeopathische middelen, kruiden, acupunctuur, reiki, bewegingsoefeningen en meditatie.

Vaak worden in de natuurgeneeskunde verschillende therapieën gecombineerd, die een versterkende werking op elkaar hebben. Binnen de natuurgeneeskunde wordt naar jou als volledig mens gekeken; fysiek, mentaal en energetisch.

Eclectische Energetische Natuurgeneeskunde (E.E.N.)

De Eclectische Energetische Natuurgeneeskunde combineert methoden uit verschillende geneeskundige systemen. Wijsheden uit de Oosterse, Chinese, Tibetaans en Egyptische geneeskunde worden geïntegreerd met de Westerse geneeskunde. Eclectisch wil zeggen dat uit alle systemen hebt beste wordt gehaald en dat hier tevens de eenheid in gezien wordt. De E.E.N. therapie werkt vanuit het chakrasysteem en de meridianenleer. Het is energetisch van aard en helpt verstoringen en blokkades in deze systemen op te lossen.

De therapie brengt je lichaam, geest en bewustzijn in balans. Door de verstoringen in je lichaam op te sporen en op de juiste manier te interpreteren, krijg je inzicht in de oorzaken die hieraan ten grondslag liggen. Inzicht helpt je om je patronen, die deze klachten in stand houden, te doorbreken.

Omdat in de E.E.N therapie de beste systemen uit de geneeskunde zijn geïntegreerd kan je behandeling uit verschillende vormen bestaan. Enkele daarvan zijn aurahealing, regressietherapie, reïncarnatietherapie en lithotherapie. Ook visualisaties, grondoefeningen en meditatietechnieken maken deel uit van de Eclectische Energetische therapie.

N.E.I.

N.E.I. staat voor Neuro Emotionele Integratie. In deze therapie wordt gekeken naar hoe je belemmerende overtuigingen/patronen, onverwerkte incidenten en trauma’s los kan laten. Door op zoek te gaan naar de oorzaak en motivatie van je gedrag leer je makkelijker die last los te laten of om te buigen.
Fysieke klachten hangen vaak samen met onbewuste emotionele blokkades. Wanneer je iets mee maakt wat je niet goed kan verwerken, kan dat zich vastzetten als een blokkade in je lichaam.

Met NEI therapie spoor je zo’n emotie/patroon op en wordt het onbewuste bewust gemaakt. De kracht van NEI is dat je snel tot de kern van het probleem komt, zonder dat je emoties/trauma’s opnieuw hoeft te herbeleven. Het helpt je je emotionele blokkades op te ruimen.

N.L.P.

N.L.P. staat voor Neuro Linguistisch Programmeren. Neuro staat voor brein, linguistisch voor taal en programmeren voor het beïnvloeden. De manier waarop we communiceren wordt veelal bepaald door onze overtuigingen, onze waarden en normen en alles wat we hebben mee gemaakt. In deze therapie wordt je je bewust gemaakt van de invloeden van je zintuigen, gedachtes en gevoelens. En welk effect deze hebben op je dagelijks handelen en de manier waarop jij communiceert in taal en lichaamstaal.

NLP helpt om helderheid te krijgen in de dingen die je doet en waarom je ze doet. Door je hiervan gewaar te worden, kun je orde op zaken stellen en op persoonlijk/professioneel vlak dingen veranderen. Het is een handleiding voor je brein waardoor je inzicht krijgt in het gedrag van jezelf en je krijgt handvatten om dat gedrag te veranderen.

Lichaamsgerichte psychotherapie

VOOR WIE IS LICHAAMSGERICHTE PSYCHOTHERAPIE? 

Lichaamsgerichte psychotherapie kan zowel voor fysieke als psychische/emotionele klachten worden ingezet. Het helpt bij klachten waar de medische wetenschap geen verklaring voor kan vinden. Een dergelijke klacht wordt SOLK genoemd; somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klacht. Vroeger werd gezegd dat de klacht dan ‘tussen je oren’ zat, maar het blijkt dat psychische problemen zich wel degelijk kunnen uiten in lichamelijke klachten. De geest en het lichaam zijn immers één. Stress kan bijvoorbeeld leiden tot een maagzweer of hartproblemen. Of angst kan leiden tot vermoeidheid omdat je niet goed kan slapen. Dan kan lichaamsgerichte psychotherapie verlichting geven.

Ortomoleculaire Therapie

Bij orthomoleculaire therapie onderzoekt de behandelaar waar de biochemie van de cliënt vastloopt. Daarna zal hij of zij op zoek gaan naar oplossingen om de biochemische processen te optimaliseren. Dat kan met vitaminen, mineralen, probiotica, kruiden, aminozuren, vetzuren, maar ook met lifestyle interventies.

Reiki

Reiki is een eenvoudige methode, waarbij met handopleggingen gewerkt wordt. De mens werkt al eeuwenlang met de helende levensenergie door middel van handoplegging. Deze helende levensenergie wordt ook wel Ki of Chi genoemd en is bij ieder mens aanwezig. Het is een holistische natuurgeneeswijze. Dat betekent dat de energie op alle holistische niveaus doorwerkt:

  • fysiek (lichaam)
  • emotioneel (emoties)
  • mentaal (gedachten en overtuigingen)
  • energetisch (energie huishouding)
  • spiritueel niveau (jouw ziel, jouw kern).

Doormiddel van  Reiki kom je weer volledig in contact met je kern, je essentie, met wie je werkelijk bent.  

Muziektherapie

Muziek zet ons hele brein in werking en heeft invloed op emoties en stemming. Muziektherapie maakt daar gebruik van, onder andere door middel van improviseren van ritmes en dans, het uitvoeren en bespelen van muziek, het luisteren naar muziek en het gebruik van de stem. Deze werkvormen bieden cliënten nieuwe mogelijkheden tot interactie en expressie. Ook persoonlijke muziek wordt tijdens behandelingen ingezet. Persoonlijke muziek werkt nog sterker omdat het gekoppeld is aan herinneringen en emoties van de persoon zelf. Af en toe worden ook klankschalen ter ondersteuning ingezet.